Home / Foredrag

Foredrag

Hvad optager jer?

Mit første foredrag holdt jeg i Dansk kvindesamfund da jeg gik i 4. Klasse. Det hed ”demokrati i hjemmet.”. Herfra fortsatte jeg...

Med mere end 30 år i højskolen er det naturligt for mig at skabe foredrag i rummet mellem det, der optager dig/jer og mig. Jeg er meget optaget af nedenstående emner, men jeg skræddersyr altid mine foredrag til de mennesker, jeg skal møde. Hvad optager jer?

Foredragene er generelt en blanding af det traditionelle, foredrag, fortælling sang/ fællessang samtaler og evt. dans.

Jeg kalder det for ”højskole i bevægelse”.

En danser krydser sit spor

De tre norner -  skæbnegudinderne spinder livstråde. Nogen gange mere omhyggeligt end andre. Ligesom Forfatteren Sandemoses forlod jeg øen og Jante. Dansen blev min ledetråd ud i verdenen og ind i højskolen. Jeg rejste for at blive mig selv og frigjort fra slægtens historie. Troede jeg. Sandemose flyttede ikke tilbage. Det gjorde jeg, med erfaringer nok til at bo på øen i egen ret.Livstråde spindes. Noget bestemmer vi selv. Noget er givet. Givet er det at vi kan spejle os i hinandens historier og måske blive lidt klogere på os selv og tilværelsen.Refleksioner med både sjove og alvorlige historier. Nogen gange på samme tid. Et foredrag med fællessange, dans og samtale.

Østergade. 
7900 Nykøbing Mors

I Nykøbing er en gade -  Østergade på 600 m. Her bor og boede nogle af de fattigste og de rigeste folk på øen. Jeg blev født på det gamle sygehus. Nu bor jeg i boligen skråt overfor, hvor lægerne boede mod øst i de større lejligheder og sygeplejerskerne mod vest i de mindre. Gadens skillelinje mellem de rigeste og fattigste gik midt gennem dette hus. 
Østergade, en gade, der med sidegader rummer min egen, min families og min bys historie. Provinsbyens, borgerens historie har mange navne: Korsbæk eller Jante eller … I min fortælling er det Nykøbing. 

Grundtvig og kvinderne

Et performanceforedrag med musik og fællessange

Grundtvigs betydning for sin egen tid og inspirationen fra hans indsats siden hen kan næppe overvurderes. Hans liv og tanker blev i høj grad formet af de mennesker, der omgav ham, og her spillede de mange forskellige
kvinder en afgørende rolle. 
” Grundtvig og kvinderne” er en underholdende måde at opnå ny viden om Grundtvigs liv og tanker.
Performanceforedraget spilles af musikerne Torben Lassen og Karen Sørensen og fortæller Else Mathiasen.
 
Læs mere

Grundtvig

Lidenskab, kunst og kærlighed. 

”Ved jorden at blive, det tjener os bedst” skrev Grundtvig. For ham en utopi. Selv iførte han sig ørnehammen. Rejste tilbage i den nordiske sagn og gudeverden. Kastede sig med krop, sjæl og ånd ud i livet. I politik, religionsfejder og kærlighed. I livoplysning og folkelig oplysning. Skrev med fuglefjer de stærkeste digte, som bringer hans tanker til os og influere vort folkeliv den dag i dag.
Et foredrag med fællessange, dans og samtale.

Højsangen

En musikalsk danse- og fortælleforestilling med Else Mathiassen og Klezmerduo

“Vågn op nordenvind, kom søndenvind. Lad det lufte i min have, lad dens balsam strømme. Min elskede skal komme til min have og spise af dens herlige frugter”

Skønheden, legen, lysten - Højsangen “Sangenes Sang” fortælles i recitation, dans, musik og sang. Det er kærlighedshistorien gennem alle tider, hvor dansen, musikken og kostumerne fører publikum ind i det orientalske univers.

Læs mere 

Kirke kend din krop

Et selvstændigt foredrag med udgangspunkt i ” Salomons højsang”.
  
I begyndelsen var ordet. Og i begyndelsen legede Sofia for herren. Kvinde og mand blev skabt af støvet.
Ordet høres gudskelov stadig. Hvor er kroppen? Og kvinden? Vi sidder på kirkebænkene og står nu også på prædikestolen. Eva, Maria og Maria. Hun er i biblen, hun var der i den tidlige kirkehist, men hvor blev hun af gennem tiden? 

Foredraget kan bestilles sammen med ”HØJSANGEN” en musikalsk dansefortælling eller som selvstændigt foredrag.