Home / Foredrag

Foredrag

Hvad optager jer?

Mit første foredrag holdt jeg i Dansk kvindesamfund da jeg gik i 4. Klasse. Det hed ”demokrati i hjemmet.”. Herfra fortsatte jeg...

Med mere end 30 år i højskolen er det naturligt for mig at skabe foredrag i rummet mellem det, der optager dig/jer og mig. Jeg er meget optaget af nedenstående emner, men jeg skræddersyr altid mine foredrag til de mennesker, jeg skal møde. Hvad optager jer?

Foredragene er generelt en blanding af det traditionelle, foredrag, fortælling sang/ fællessang samtaler og evt. dans.

Jeg kalder det for ”højskole i bevægelse”.

Forstanderinden taler ud / Meter i sekundet

”Forstanderinden banker på tre gange lige efter hinanden og åbner selv døren. Sådan gør vi herude, siger hun, da jeg ser overrasket ud”.

Med veninden Stine Pilgaards bog "Meter i sekundet" som baggrund vil jeg fortælle om mit liv og mit virke som kunstner, foredragsholder og ikke mindst tidl. forstander på Vestjyllands Højskole.

Om at forfølge drømme igen og igen. Om at gå egne veje, og alligevel følge et usynligt mønster. Om et at begynde ny karriere som 60 årig. Om at blive portrætteret i en bog og kunne se ind i forfatterværkstedet.

En diskussion af bogens syn på højskoleliv, aktivisme, livet langt fra storbyen, magt, kald, familieliv og venskab.

Alt sammen kombineret med fællessange af Stine Pilgaard. m.fl.
Og en lille smule dans.

Artikel: 
Virklighedens forstander 
hedder Else

Grundtvig og kvinderne

Et performanceforedrag med musik og fællessange

Grundtvigs betydning for sin egen tid og inspirationen fra hans indsats siden hen kan næppe overvurderes. Hans liv og tanker blev i høj grad formet af de mennesker, der omgav ham, og her spillede de mange forskellige
kvinder en afgørende rolle. 

” Grundtvig og kvinderne” er en underholdende måde at opnå ny viden om Grundtvigs liv og tanker.
Performanceforedraget spilles af musikerne Torben Lassen og Karen Sørensen og fortæller Else Mathiasen.
 
Læs mere

Rakkerne. De udstødte

"Han sad bar der med a kniv, så stak han efter me".

 Rakkere, natmændsfolk, hedens zigøjnere, taterne, skøjere, de rejsende. "Kært" barn har mange navne.

Rakkernes liv bliver berettet i skikkelse af "Anne Marie Grønning". Hun levede et barsk liv sammen med Casper Hode. I 25 år vandrede de sammen, men Anne Marie blev mere og mere bange for mandens aggressive adfærd, og dræbte ham en forårsdag på det, der senere blev kaldt "Casper Hode´s høj"

Historien kender vi fra retsprotokollerne og fra Mylius Eriksen interview´s.
Rakkernes liv er et liv på kanten og herfra skabes forbindelser til nutidens store spørgsmål om, hvem vi er.
Et foredrag med fællessang, fortælling, forestilling, dans og samtale.

Skov-Kirsten

Et foredrag og en forestilling med Else Mathiassen og Lone Kølle Martinsen

Kirsten Marie Larsdatter (1827-1900) fra Vendsyssel, også kendt som Skov-Kirsten, var Danmarks først kendte kvindelige lægprædikant.

Oplev en unik fortælling om den første kvinde, der imod alle ods tog ordet og prædikede i forsamlinger, der voksede og voksede. Denne utrolige historie er blevet genoplivet af to passionerede kvinder: forskningschef Lone Kølle Martinsen og fortæller og skuespiller Else Mathiassen.

Skov-Kirsten blev født i fattige kår i Vendsyssel, men hun lod sig ikke begrænse af sin barske opvækst. Hun havde et kald og hendes ord havde en magisk tiltrækningskraft lige fra den aften, hun fandt sig selv prædike overfor en uventet stor forsamling. Fra de små bondehjem i nord/vestjylland til de bonede gulve i København, blev hun med tiden hørt og respekteret. Den passionerede Grundtvigianer mødte Grundtvig og blev nær ven af af Grundtvigs 3. kone Asta.

En danser krydser sit spor

De tre norner -  skæbnegudinderne spinder livstråde. Nogen gange mere omhyggeligt end andre.
 
Ligesom forfatteren Sandemoses forlod jeg øen og Jante. Dansen blev min ledetråd ud i verdenen og ind i højskolen. Jeg rejste for at blive mig selv og frigjort fra slægtens historie. Troede jeg. 

Sandemose flyttede ikke tilbage. Det gjorde jeg, med erfaringer nok til at bo på øen i egen ret. Livstråde spindes. Noget bestemmer vi selv. Noget er givet. Givet er det at vi kan spejle os i hinandens historier og måske blive lidt klogere på os selv og tilværelsen.

Refleksioner med både sjove og alvorlige historier. Nogen gange på samme tid. 

Et foredrag med fællessange, dans og samtale.

Min elskede skal komme til min have
Salomons Højsang

En musikalsk danse- og fortælleforestilling med Else Mathiassen og Klezmerduo

“Vågn op nordenvind, kom søndenvind. Lad det lufte i min have, lad dens balsam strømme. Min elskede skal komme til min have og spise af dens herlige frugter”

Skønheden, legen, lysten - Højsangen “Sangenes Sang” fortælles i recitation, dans, musik og sang. Det er kærlighedshistorien gennem alle tider, hvor dansen, musikken og kostumerne fører publikum ind i det orientalske univers.

Læs mere